29 dec 2007

Formaten e-book

Zover als ik het nu kan overzien zijn er drie formaten e-books:
- Mobipocket
- Adobe Digital Editions
- Microsoft Reader

Een mooi overzicht staat op de Ebooks.com site onder de help in de zogenoemde Reader Comparison Table. Zelf zeggen ze dat je kunt kiezen welk formaat, maar het wordt ook door de uitgever bepaald.
Zo had ik als test bij onze gewone boekhandel een Springer-titel als e-book besteld. Ik wist nog niet hoe dat zou gaan en verkeerde in de – foutieve- veronderstelling dat het ‘gewoon’ als pdf geleverd zou worden. Nou mooi niet. Het wordt geleverd als link vanaf de ebooks.com website. Daar kun je inloggen op je account (in mijn geval dat van de boekhandel) en dan kun je het downloaden. Zag er uit als een pdf, maar kan alleen gelezen worden als een Adobe Digital Editions en niet met de gewone Adobe Reader. Kan ook niet gekopieerd worden en ergens anders opgelezen worden, een andere PC of een e-booklezer. Buitengewoon onhandig. Er zit een beveiliging op (DRM) wat zoveel betekent dat je het maar 2 keer mag downloaden en alleen op dezelfde machine. Enfin, dat had ik meteen al verpruts, dus dat boek moetik helaas als verloren beschouwen.
Voorlopig dus het formaat Adobe Digital Editions vermijden, want het is onhanteerbaar. Het is buitengewoon onhandig om per se op die ene machine te moeten zijn als je je e-book wilt lezen. En dat betekent bovendien dat je ook het e-book na drie jaar moet afschrijven. Laat staan dat je thuis of onderweg kunt lezen, of je opvolger of collega een stukje mee laat lezen. Voor een bibliotheek is het natuurlijk helemaal niet te doen om een e-book op een vaste machine aan te bieden. Je kunt er bijvoorbeeld in de bibliotheek wel een aparte PC voor inrichten, maar dan kan er maar een persoon tegelijk een e-book lezen. Het heeft allemaal te maken met het Digital Rights Management. Zie de uitleg in Wikipedia. Een blogster over het Cybook noemde DRM: “… but DRM is an ever-changing, non-compatible, here-today-gone-tomorrow handmaid of Satan”.

Dan is Mobipocket iets coulanter. Daar mag je een gekocht e-book op vier verschillende devices installeren. En wil je het installeren op een ander dan de-activeer je er een. De woordenboeken die ik gekocht heb zijn volgens dit principe geleverd. In ieder geval kunnen ze op de e-booklezers, zodat je mobiel een e-book kunt lezen. Hoewel ik nu bij Ebooks.com lees dat je het maar op 2 verschillende machines mag downloaden. Zou dat ook nog per leverancier verschillen?

Duidelijk is in ieder geval wel dat je niet zomaar moet beginnen met downloaden, maar goed moet weten op welk apparaat je het wilt hebben

Die Microsoft Reader ken ik niet. Is begonnen met die Pocket PC. Maar op mijn Palm Tungsten PDA (een Palm) kan ik ook Mobipocket lezen. Microsoft heeft voor zijn eigen PDA’s dus een eigen lezer.

Nu ik zo wat heen en weer aan het surfen ben zie ik dat ook de OBA e-books aanbiedt volgens het Netlibrary principe. Ga ik ook eens uitproberen.

Geen opmerkingen: