31 dec 2007

Soorten Pdf's

Behalve over e-books deze kerstvakantie ook veel geleerd over pdf’s.

De PDF is een document formaat standaard ontwikkeld door Adobe, zoals ze zelf zeggen: “U kunt er robuuste informatie mee vastleggen en bekijken — vanuit elke toepassing en op elk computersysteem — en die informatie wereldwijd delen met iedereen.” Het grote voordeel is dan vaak dat de tekst er inderdaad net zo uit ziet als hij wordt uitgegeven. Het is wel nodig dat je een pdf maakt met een ‘embedded’ font, want anders kan het op een andere computer er toch weer anders uitzien (en bijv. als e-book niet goed te lezen).

Er bestaan verschillende soorten PDF-bestanden:

“..Om de draagwijdte ervan ten volle te kunnen inschatten, moeten we u eerst vertellen dat er twee soorten pdf-documenten bestaan: pdf-documenten met alleen een beeld als informatie, en pdf-documenten met beeld en een extra tekstlaag.” (uit de webpagina van converter software Techworld (ik wist trouwens ook niet dat je PDF weer terug kon vertalen naar Word)
Dat heeft consequenties voor bijvoorbeeld de doorzoekbaarheid en de mogelijkheid om in-en uit te zoomen.

In de discussies lees je ook dat pdf’s gemaakt met een andere dan Adobe Pdf Creator niet altijd goed te lezen zijn. Acrobat Reader 5 heeft wat dat betreft meerdere mogelijkheden om verschillende soorten pdf’s te lezen.
Voor de Cybook was met name het zoom-probleem van belang.

Behalve Digital Editions met rigide beveiliging kun je ook diverse andere beveiligingen meegeven aan je pdf. Kijk daarom op de documenteigenschappen van de pdf om te zien wat er is afgeschermd.
In de help van mijn Adobe Reader (versie 7 hier thuis, op werk heb ik 8) staat overigens dat je DRM Pdf’s wel naar een mobiel apparaat (PDA) kunt sturen, wanneer het op dezelfde naam geactiveerd is als het originele apparaat. In de ‘boekenkast’ bij ‘Mijn Digitale Edities’ moet een knop staan ‘Verzenden naar Mobiel Apparaat’. Kan ik donderdag nog eens proberen met mijn verprutste Springer bestand.

Geen opmerkingen: