14 jan 2008

iLiad evaluatie

Na een moeizame start met de iLiad kom ik tot de conclusie dat het goed werkt om een boek met platte tekst te lezen op de Cybook. Hij heeft een rustig beeld, je kunt lezen onderweg, in bed en overal. Het kan makkelijk in mijn handtas en is licht en na doorlezen van de handleiding goed te bedienen en het installeren van allerlei hulpsoftware.

Voor het lezen van wetenschappelijke teksten met tabellen en grafieken is het beter geschikt. Ik heb geprobeerd het OCLC rapport te lezen en dat is goed gelukt: de lay out kwam mooi over en de tabellen blijven goed staan.
Een wetenschappelijk artikel, zoals die op ons instituut in veelvoud worden gelezen, is moeilijker leesbaar. Je kunt het in landscape zetten, dan blijft de tekst wel enigszins te lezen, maar het is wel erg klein.

Andere opmerkingen:
- luisteren kan niet
- woorden kun je in het opgenomen woordenboek lezen
- geen noemenswaardig energieverbruik, hoewel meer dan Cybook
- up- en downloaden gaat makkelijk
- uitbreidbaar met SD kaart en USB-stick, waardoor je een grote hoeveelheid informatie kunt meenemen
- niet geschikt voor foto’s vanwege zwart-witscherm
- niet doorzoekbaar, zoals online boeken
- je kunt aantekeningen maken
- aantekeningen worden als afbeelding opgeslagen
- bedieningsknoppen zijn goed (flipbar is handig)
- reset-knop niet echt nodig gehad
- opstarten is wat traag
- inzoomen kan, maar geeft soms vreemd beeld en je kunt in zoom niet scrollen
- niet kopiƫren en plakken
- geen bookmarks
- afhankelijk van het soort e-book (formaat) zijn andere softkeys (tools) aanwezig, is lastig

1 opmerking:

Anoniem zei

heb ook een Iliad besteld - Zou graag mijn papieren cursusboek Inleiding tot de filosofie bij de Open Universiteit erop krijgen. Hoe ga ik daar het meest economisch bij te werk? Maak ik een scan en gebruik ik ocr zodat ik een worddocument krijg en zet ik dat dan over naar MobiPocket prc formaat zodat ik later bv meer intensief kan zoeken op een woord? Of scan metik gewoon naar pdfdocument met gebruik van de Iliadtemplate die meteen omzet naar A5 formaat? Of stel ik misschien deze nogal ingewikkelde vraag op het Iliadforum zelve? Weet je wat, ik copy&paste meteen deze vraag naar dat forum. Ik hou je eventueel op de hoogte.