20 okt 2008

E-books toekomst

Terwijl tijdens de conferentie over de toekomst van het academische boek de meeste uitgevers en sprekers zich nog helemaal sterk maakten voor het gedrukte boek, is de opmars van het e-book toch echt niet te stoppen. Voor wie het nog eens wil nalezen: een aantal lezingen staat op de Amsterdam Wereldboekenstad site.
In een enquete van de Frankfurter Buchmesse bleek dat de meerderheid de komende 5 jaar het gedrukte boek nog dominant was, dat rond 2018 e-book belangrijker zullen zijn in de verkopen dan print.
Ook JISC heeft een survey uitgevoerd onder studenten en staf van hoger onderwijsinstellingen in UK. Daar komt onder meer uit dan het lezen van een heel boek van het scherm – iets wat de gedrukte-boek-aanhangers verwerpen – niet ongebruikelijk is, ja zelfs al de meerderheid doet:

Although reading e-books exclusively from the screen becomes less popular as a function of age, this is still the dominant preference for scholars of all age groups, right up to retirement. Just over 53 per cent of e-book users (staff and students) say they only read from the screen, even in the 56-65 age bracket.
Maar waar tekstboeken uitsluitend nog een elektronische rol spleen wordt er toch nog veel geleend uit de bibliotheek. Verrassend genoeg vonden de JISC onderzoekers dat bibliotheekbezoek om een boek te lezen of in boeken te browsen het aantal malen dat ze de online bibliotheek bezoeken overtreft.

As noted everywhere these days, many staff have deserted the physical library, preferring the online experience, although obviously not in all disciplines. This broad generalisation does not yet apply to students. Despite the fact that the virtual library is only a click or two away, students still visit the bricks and mortar facility more frequently than they go online. And, surprise, surprise, they overwhelmingly do this to borrow or browse books. This comes far ahead of other activities, including using the library as study space.
Overigens heeft JISC een ‘national e-book observatory’ en daar lees ik dat ze een nieuw onderzoek gaan doen naar de verschillende business modellen voor e-books. Leuke site overigens, die ga ik volgen.
In eWeek verscheen een artikel waarin Gerry J. Purdy beschrijft dat de e-books in de vorm van e-books zoals ze in e-bookreaders worden gebruikt de hele markt zullen veroveren. Hij begint met de zeggen dat pas als e-bookreaders een betere manier van lezen kunnen bieden ze de strijd zullen winnen:
eBook readers are not going to be successful until they offer book lovers a better, more worthwhile and enjoyable reading experience than traditional paper-bound books do today.En vervolgens somt hij in 15 punten op wat er allemaal nog moet worden verbeterd. Behalve formaat en interface heeft hij het ook over de mogelijkheid notities te maken, kosten en business modelleb, DRM en draadloze communicatie. Hij zelf schat dat in 2025 de helft van de gelezen boeken e-boeken zijn.

Enfin, wat mij betreft moet er nog iets veranderen aan de pdf, of in algemene zin aan het formaat. Als ik in mijn e-bookreaders een pdf inlaadt, zijn de vaste PDF’s of the klein of te moeilijk om deels te vergroten, en de variabele PDF’s die je in Mobypocket formaat kunt zetten verminken de bijbehorende tabellen en grafieken.
Maar ongetwijfeld zal een verdere ontwikkeling en verbetering van de e-bookreaders een verschuiving laten zien van print naar e-book. Daar ben ik ook van overtuigd.

Hattip: Sue Polanka’s weblog No Shelf Required

Geen opmerkingen: