27 okt 2008

Springer's MyCopy


In de NRC van vrijdag 24 oktober heeft redacteur Jan Benjamin de nieuwe dienst van Springer MyCopy beschreven. Volgens Benjamin wordt dat volgende maand geïntroduceerd. Het artikel in NRC heeft als titel: ‘Kredietcrisis? Wij zitten in een groeimarkt’: Hoe topman Haank uitgever Springer van elektronica weer teruggaat naar papier. In het elektronisch krantenarchief van NRC kon ik het nog niet terugvinden.
Op 9 oktober is er al een persbericht uitgegaan in New York en Berlijn: “Springer launches MyCopy”.

Wat houdt dat in: bij de uitgever Springer kun je e-books kopen in een pakket: per jaar of in een onderwerpspakket. Er zijn dertien onderwerpen gedefinieerd. [Helaas zul je bijna altijd vinden dat voor jou interessante boeken in meerdere pakketten zitten: aantal voor ons interessante boeken zitten in Biomedical and Lifesciences, Earth and Environmental Sciences en Mathematics, maar nog veel meer van de boeken uit die pakketten zijn helemaal niet interessant voor ons].
Enfin, de universiteitsbibliotheken zijn in ieder geval genoodzaakt bijna alle pakketten af te nemen. Als je dan zo’n e-book in de bibliotheek hebt aangeschaft dan kunnen je lezers dat e-book online benaderen. Met de nieuwe MyCopy dienst zou een –geregistreerde gebruiker – datzelfde e-book dan ook voor een laag bedrag (USD 25,-) kunnen laten afdrukken via een print-on-demand service.
Dus bijvoorbeeld als je een pakket afneemt voor bijvoorbeeld 10.000 euro, dan kunnen al je gebruikers online bij de boeken uit dat pakket en voor nog eens 25 dollar kunnen ze dan een –eenvoudig – gedrukte versie ervan voor persoonlijk gebruik krijgen.
Overigens kun je ook voor 25 dollar een hoofdstuk kopen uit een niet al reeds aangeschaft boek.
Volgens Haank in de NRC heeft Springer een oplossing gevonden voor het probleem dat boeken zo’n onaantrekkelijk bedrijfsmodel hebben “Elk boek is een product op zich”, en daarom hebben ze de boeken nu ‘vertijdschrift’. Dus ze worden geleverd in abonnementvorm met hoofdstukken als artikelen.
En dus zitten wij, als we dat doen met 80% boeken waar we wel voor betalen, maar die we niet willen. Lekker bedrijfsmodel is dat. Zo kan Springer, over de portemonnee van kleine bibliotheken (bedrijven en particulieren) toch nog flinke winst maken.
Overigens heb ik in SpringerLink de mogelijkheid van MyCopy nog niet gezien.

1 opmerking:

Unknown zei

En volledig gericht op de gedrukte versie!