4 okt 2008

Waarom bloggen

Als - weliswaar verlate, maar toch - reactie op de oproep van Wow!ter wil ik een klein stukje wijden aan het waarom van mijn bloggen.
Ik ben begonnen met bloggen toen ik voor X-ref Nederland werkte met het duidelijke doel voor ogen om een soort persoonlijke nieuwsbrief te maken voor de klanten. X-ref klanten konden zo lezen waar we mee bezig waren in de ontwikkeling van nieuwe versie en met klantbezoeken. Een duidelijk doel (nieuwsbrief) en een duidelijke doelgroep (klanten). De weblog is nog steeds in de lucht, hoewel ik hem officieel per 1 maart 2007 heb afgesloten.
Inmiddels volgde ik al een aantal andere webloggers, en wat ik interessant vind om te lezen is de persoonlijke gekleurde ervaringen en belevenissen van de bibliothecatis/informatiespecialist.Van alleen maar links en verwijzingen wordt ik niet veel wijzer, dus die lees ik niet, maar ik hoor graag waar collega's in de veranderende en dynamische wereld van de informatievoorziening mee bezig zijn en hoe ze dat ervaren. Dan is het een kleine stap om daar zelf op die manier aan mee te doen. Er gebeurd zoveel in ons vak dat het om bij te blijven bijna noodzakelijk is om weblogs te lezen.
Een tweede reden om een nieuwe weblog te beginnen was mijn ervaring dat ik door steeds kleine verslagjes te schrijven het onderwerp voor mezelf veel helderder krijg. Ik kan mijn indrukken beter verwerken en al schrijvende kom ik tot andere inzichten.
En dan uiteraard de bijeenkomsten: cursussen, conferenties, seminars. Je kunt onmogelijk overal naar toe gaan, dus ik lees graag verslagen van bijeenkomsten in weblogs, verse verslagen meteen tijdens of vlak na de bijeenkomst neergeschreven. Gedrukte verslagen in tijdschriften zijn wat mij betreft echt passe. En als ik zelf ergens naar toe ga, doe ik daar dan ook verslag van: vaak in korte twitters als aantekening gevolgd door een logje als verslag. Buitengewoon handig!
En tot slot is het een mooi archief over mijn eigen ontwikkeling en stappen, die ik in mijn werk zet.
Ik schrijf dus met een minder duidelijk doel, deels voor mezelf en deels voor anderen, met name collega's.
En kijk ik statistieken? Nee dat doe ik niet. Op aandringen van anderen heb ik wel een statistiekenteller op mijn weblog gezet, maar het laat me eerlijk gezegd koud of er nu 3 mensen mijn logs lezen of 300, of 3000. Wel vind ik het leuk af en toe van iemand, al dan niet als opgenomen commentaar, iets terug te horen.
En dat over een blogkermis, tsja ik hou niet zo van kermissen, is meer iets van mannen denk ik:)

1 opmerking:

WoW!ter zei

Hoi Marianne, bedankt voor deze bijdrage. Ik probeer het er nog in te stoppen.