9 okt 2008

OCN2008 Nabeschouwing

Gisteren een leuke dag gehad op de Online Informatie Conferentie. Niet meer zo vernieuwend en opwindend als in de beginjaren(zie terugblik), maar toch wel interessant om collega’s en leveranciers uit het informatievak te ontmoeten. Formeel en informeel hoor je in zo’n face-to-face conferentie toch heel wat. En dus ben ik het met Jan van der Starre eens, dat een conferentie waarbij mensen lijfelijk aanwezig zijn zeer gewenst is. Niet ben ik het met hem eens dat dat ouderwets zou zijn. Dat hoeft niet, of beter gezegd dat had niet gehoeven, als de voorzieningen beter = moderner waren. Natuurlijk kun je bloggen, maar je laptop heeft wel elektriciteit nodig en die was slechts mondjesmaat voorhanden. Dat noem ik nou ouderwets. En ook kun je twitteren en op internet tijdens de presentatie zaken nakijken, maar dan heb je wel een internetaansluiting nodig, bij voorkeur een wifi. En die was alleen in zaal A voorhanden. Vroeger had je nog internetcafe’s waar mensen in de pauzes hun e-mail konden checken of iets anders konden nakijken op Internet, maar ook dat is niet meer. Dus als je een f2f-conferentie modern wilt maken dan biedt je overal in de zalen en in de gangen makkelijk toegang tot elektriciteit en overal wifi. Verder zou het natuurlijk buitengewoon leuk zijn geweest als de NVB-twitter, of de twitterfontein van Jeroen ergens groot op een muur geprojecteerd kunnen worden, dan is er optimaal communicatie mogelijk. Ook zou je als extra service mensen die niet aanwezig kunnen zijn, zich kunnen laten inschrijven voor deelname aan de online registratie van de conferentie.
Dus een moderne organisatie, nee dat was het zeker niet. Overigens vond ik toch De Doelen als lokatie prettiger. Uit de overichten op de oude OCN-sites kwam ik erachter dat in 2004 besloten is naar de RAI te gaan.
Moderne inhoud dan? Deels ja, En als ik zo om me heen heb gehoord, dan is met name het onderdeel van Bibliotheek 2.0 NING een bruisend geheel geweest. Ik vond de kennismanagementsessie die ik bijgewoond heb wel aardig en de Fobid-lezing van Paul Schnabel erg goed. Ook de aansluitende discussies/visies van de anderen vond ik wel boeiend. Maar dat we er zo tegen vijf uur gisteren uitgebonjourd werden vond ik ook niet prettig. Niet dat ik veel nieuws gehoord heb, maar soms is het inderdaad prettiger mensen iets te horen vertellen dan het allemaal maar zelf te moeten lezen.
Ik zou graag zien dat – een uittreksel van – de presentaties online beschikbaar zou komen. Maar de matige aankondigingswebsite (bij sommige onderdelen staat nog steeds: nadere informatie volgt) doet het ergste vrezen.

1 opmerking:

Dymphie zei

Ha,

Ik ben het geheel met je eens.

- de tweede dag heb ik gevolgd aan de hand van Twitter en de blogs, maar dat spreekt lang niet zo als er zelf live bij aanwezig zijn.
De digitale media vervangen de lijfelijke contacten zeker niet helemaal.

- het is ongelooflijk dat congres - organisaties als RAI en dergelijke geen uitgebreide voorzieningen hebben voor de noden van gebruikers van moderne media. Zoals overal stopcontacten en wifi.
En het zou zo leuk zijn als zoiets die fontein ergens groot was aangegeven, maar ja ...

- de 'happe.ning-ers' waren enthousiast, collegiaal en levendig. Daar gebeurde het echt naar mijn idee, en dat wordt nog veel te weinig ondererkent door de klassieke structuren in ons vak.
Als we echt niet 'door de hoeven willen zakken', moeten we die meer ruimte geven, want daar zit de toekomst!