8 apr 2008

Alerts in Science Direct


Cybertour: Personalizing Platforms for Scientific Discovery door Armond S. DiRado van Elsevier.
Als tussendoortje doe ik vandaag een zogenoemde ‘cybertour’ . Dat is een soort productpresentatie. Omdat ik probeer onze onderzoekers te stimuleren om alerts te gebruiken, leek mij een presentatie over personalisatie voor onderzoekers wel interessant.
Armond nam het over van een zwangere collega, en dat was te merken. Hij deed zijn best, maar het klonk allerbelabberdst. Het ging voornamelijk over ScienceDirect (Elseviers platform voor online tijdschriften en boeken).

De reden voor het personaliseren van web bronnen kunnen de onderzoekers sneller zoeken en toch meer output downloaden.. Search alerts werd in een onderzoek gezien als een kritische succesfactor, evenals het vertrouwen in de bron.
Elsevier heeft dit gedaan op verzoek van gebruikers om sneller te kunnen zoeken en met minder muisklikken.
Voorbeelden: Search alerts, Citation Alerts, Topic Alerts, Volume/issues Alerts
Recent actions en Favorite journal list.
50-75 % sneller resultaat als je deze personalisatie alerts toepast. En het blijkt dat ook mensen die alerts hebben meer data gebruiken dan de anderen

In ScienceDirect kun je een eigen homepagina opzetten, waarmee je kunt aangeven wat jouw voorkeuren zijn, maar ook met Quick links linken naar andere websites, die niet noodzakelijkerwijs Elsevier. De alerts kun je benaderen via de alerts knop. Citation alerts in SD gaat per artikel en niet voor een aantal. Maar desalniettemin kan ik wel eens kijken of ik er een duidelijkere instructie kan maken voor de onderzoekers. Hij stuurt me in ieder geval zijn PowerPoint op, want die staat niet online.

Dat van die homepagina wist ik niet, moet ik toch eens uitproberen. Ik heb een persoonlijke registratie in ScienceDirect, maar dat werkte soms wat moeizaam.
Probleem is natuurlijk ook dat je alleen maar in Elsevier tijdschriften zoekt als je in SD zoekt. En wij propageren het bredere zoeken in Web of Science.

Aanvulling: de ppt in mijn e-mail ontvangen en op mijn site gezet.

Geen opmerkingen: