8 apr 2008

Keynote - Best Practices in OB

Keynote — Hi Tech With Hi Touch — Libraries: Innovative & Inspiring
Erik Boekesteijn, Jaap van de Geer, Geert van den Boogaard. Openbare bibliotheek Delft DOK.
Drie Nederlandse jongens gingen op een tour door de USA op zoek naar ‘best practices’ in bibliotheken. De shanachietour werd geboren vanuit een traditie van verhalen vertellen. Met een mobiele studio leerden ze in het DOK visuele verhalen te vertellen, en daar gingen ze mee op reis. Ze vonden WiFi overal, behalve in Nebraska (en hier op de CIL2008:) en konden hun filmpjes meteen uploaden.
Ze laten de film zien, onderbroken door live toelichting, en m.b.v. deelnemers in de zaal.
Ze laten interviews zien met Paul Hogengraber van New York Public Library, die de OB daar nieuw leven heeft ingeblazen door het publieke debat in de bibliotheek te halen.
En gaan verder met ImaginOn, Library of Charlotte & Mecklenburg County. Bibliotheek is ook een technology innovation center and books are an excellent example of technology.
Matt Gullett, die ze interviewden op de film is ook in de zaal en die mag zijn – al dan niet gewijzigde visie geven. Bijvoorbeeld over boeken – e-books. De rol van boeken als andere vorm van medium zal veranderen met de opkomst daarvan. En over de fysieke bibliotheek is hetzelfde idee, je moet veranderen met de veranderende omgeving, dus heel veel open en flexibele ruimtes met veel stopcontacten.
Op een bibliotheekschool kan ieder zijn idee geven over de bibliotheek van de toekomst. Een aanwezige bibliotheekstudent wordt ter plekke om haar mening gevraagd. Internet is geen competitie maar iets wat je kunt gebruiken en de belangrijkste competentie van een bibliothecaris is om je te kunnen aanpassen.
Ze doen het erg leuk, spreekt goed aan en geeft inderdaad op een verfrissende manier een mooi overzicht over de toestand van de bibliotheken. Eindigt met rondleiding in DOK, Library Concept Center in de Openbare Bibliotheek Delft. Mobiliteit (mobiele telefoons met luisterboeken zijn belangrijk en een ‘coole’ plek, gaming is belangrijk omdat meer dan eenderde van de mensen gamed. “Mensen zijn onze belangrijkste collectie”.
Inspirerend inderdaad. Ga weer een beetje van OB’s houden:)

Geen opmerkingen: