28 apr. 2008

Schets Nieuwbouw

Donderdag 24 april 2008 werden de tekeningen voor de nieuwbouw gepresenteerd, door de architect, aannemer en installatiebedrijf. De presentatie vond plaats in een collegezaal in het Forum-gebouw van de WUR in Wageningen.
Voorafgaand aan de definitieve tekening is er al heel wat gediscussieerd in de projectgroep en de klankbordgroep. Er zijn al diverse plattegrond over en weer gevlogen. Onze facililitair manager maakte er een geestig verslag van. Aanwezig waren mensen van het NIOO uit Nieuwersluis en uit Heteren en via Wur-tv ook uit Yerseke. Ook aanwezigen van Raad van Advies, bouwproject mensen van WUR en pers.
Het spannendste moment was de presentatie van de architect. Zij vertelde hoe ze met de uitgangspunten: duurzaam, compact, markant en leidend principe is cradle2cradle. Ze vertelde over hoe ze de sfeer en werkwijze heeft geproefd op de instituten en het trof haar hoe high tech werkzaamheden in laboratoria en achter computers doorspekt werden van persoonlijke en informele uitingen. Het contact met buiten zou ook in de nieuwbouw een duidelijke plek moeten krijgen.
Het uiteindelijk resultaat gaat een gebouw worden dat in oost-west richting langs de straat (Mansholtlaan) wordt gebouwd. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, voornamelijk van glas en bijgebouwen van hout en een tuin met vijvers.
Het hoofdgebouw heeft een gesloten gevel aan de straatkant (glas met horizontale houten luifels) waar de laboratoria gehuisvest worden. Die worden mechanisch geventileerd.
Aan de tuinkant komen de kantoren, die een natuurlijke ventilatie krijgen en ook individuele zonwering. In het midden komt dan over de hele lengte de opslag en werkruimtes die minder licht en lucht nodig hebben.
Het geheel wordt 2 verdiepingen hoog en daarboven op komt een houten vierkant blok van nog eens twee verdiepingen waar de kantine en de colloquium zaal in worden ondergebracht. De kantine krijgt dan ook een uitloop naar het dakterras. De daken zijn groen. En om voldoende licht in het gebouw te krijgen zijn er drie vides, zodat het een luchtig geheel wordt.
Op het plaatje ziet het er erg leuk uit.



Er komen houten bijgebouwen en een overdekte houten loopgang naar de bijgebouwen, met werkruimtes voor werk aan vijvers en volières.
Daarna was het tijd voor een technisch praatje voer de constructie: kolommenstructuur, geen liggers en lucht-beton en betonkernactivering voor verwarming. En een praatje over de energievoorziening en de experimenten die ze gaan opzetten voor met name de algenvergassing en HT (hoog temperatuur)warmte-opslag van energie die gewonnen is met zonne- en algencollectoren.
De plannen zijn dat de bouw start in januari 2009 oplevering volgt dan in maart 2010.

1 opmerking:

Hanneke v zei

Beste Marianne,

Sinds januari ben ik bij het nioo weg maar met jouw blog is het toch leuk om nog e.e.a. van het reilen en zeilen van het NIOO mee te maken. Veel succes met alle organisatie-dingen rondom de nieuwbouw. De schets ziet er i.i.g. geweldig uit.

Groetjes Hanneke van Leur