Going Local in the Library: Web 2.0, Library 2.0, Local 2.0 door Charles Lyons. Zijn presentatie is beschikbaar op slideshare.(blijkt een eerdere te zijn, niet alle getoonde slides staan erin). Gebaseerd op openbare bibliotheken als stimulans om aan te sluiten bij locale activiteiten, maar kan natuurlijk ook aansporing zijn om dichter bij je doelgroep te blijven, locaal in eigen huis.
Google’s missiestatement: "Google's Mission Is to Make the World's Information Universally Accessible" Het doel van Google is om alle informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken. maar zij gaan nu locaal.
Het einde van de afstand.
Het plaatselijke web is veel groter, het is meer een hyper web. Local Search Engines/ plaatselijke zoekmachines, plaatselijke zoeken met plattegronden, links, verkeersinformatie en zelfs buurtinformatie (Google Maps, Yahoo Local, Live Search Maps).
Plaatselijke media, plaatselijke overheid, plaatselijke sociale netwerken, plaatselijke blogs, plaatselijke mensen – you – zelf.
Het plaatselijke web geeft informatie over steden, buurten, gemeenschappen. Joining of the real world and the virtual world. Waar Internet altijd vrij was en niet gebonden aan de beperkingen van de dagelijkse wereld, knoopt het plaatselijke web nu de echter wereld aan de virtuele.
Plaatselijke web geeft een plaatselijk kleurtje aan Internet. hebben de bibliotheken daar ook een rol in? Het alledaagse leven is nog steeds plaatselijke, Internet wordt meer en meer plaatselijk. Web 2.0 heeft veel plaatselijke toepassingen en de bibliotheek (ob) is altijd al plaatselijke georiƫnteerd geweest.
Bibliotheken zouden supergebruikers moeten worden van plaatselijke zoekmachines, kijk bijv. naar meest gevraagde aan de plaatselijke zoekmachines. Maar ze kunnen ook een Custom Local Search Engine maken.
Placeblogger, Blogdigger, Metroblogger zijn voorbeelden van plaatselijke weblogs. Maar bibliotheken (OB’s) kunnen ook zelf een blog beginnen met plaatselijk nieuws. Volgens Wikipedia is metroblogging het bloggen van een aantal belangrijke plaatsen zodat het nieuws rechtstreeks uit die plaatsen voor iedereen beschikbaar is.
Topix.net en yourstreet mixen officiƫle informatie met bloginformatie tot heel specifieke plaatselijke informatie. Geef mensen zelf toegang tot discussiegroeps, zelf publiceren, eigen profiel etc. Zoiets las in Nederland het buurtonline.
Localpedia: maak een wiki met belangrijke informatie rondom je eigen plaats.Geotagging op Flickr, zodat je makkelijk locale foto’s kunt vinden.
Waarom zou je local gaan? Het is goedkoop, gepassioneerde inwoners voelen zich ermee verbonden. Het locale web is nog niet en niet geheel overgenomen door de Googles van de wereld. Ook wetenschappelijke bibliotheken zei hij, maar die ene interessante dia, liet hij slechts een halve minuut zien en staat ook niet op de presentatie. Jammer.
Weblog over mijn werk als informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
7 apr 2008
Going Local
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten