7 apr 2008

Keynote- Positie bibliotheken

Opening Keynote — Libraries Solve Problems!
Regency Ballroom, de grootste zaal beschikbaar in de buurt, maar het is er tamelijk vol en benauwd, dus zit ik in de overloopzaal.
Lee Rainie is directeur van de Pew Internet & American Life Project, dat rapporten genereert over Internetgebruik in relatie tot de samenleving: het gebruik van internet en de invloed van internet of gerelateerde zaken (mobiele telefoon) op de samenleving.

Lee Rainie, over de user generated age en hoe dat de wereld veranderd. Hij begint met gevoel wat je krijgt als mensen over je bloggen. Is een beetje desoriënterend. Maar ook opmerkelijk de reactie en correctie van de lezersmarkt. Ook bloggen is een manier van gemeenschapsvorming.
Hij spreekt over een onderzoek naar Internetgebruik, 75% van Amerikanen hebben toegang tot Internet en meestal ook in breedband. 78% heeft een mobiele telefoon en veel doen ook wat met mobiel internet. Opmerkelijk dat draadloze internetconnectiviteit zich ook uitstrekt tot achterstandsgroepen.
Overzicht van media ecologie: hoeveel verbindingen met en door elkaar heen en over het creëren van content.: foto’s is een manier van communiceren, ook ongevraagd (en ongewenste) afbeeldingen kunnen door iedereen online gezet worden.
Deelname van heel veel jongeren, maar ook deel van ouderen hebben een website, of pagina in een sociaal netwerksites.
Aantal bloggers is relatief laag, deels ook omdat jongeren iets invullen op hun sociaal netwerksite en dat niet als bloggen definiëren.
Een vijfde van jongeren heeft een avatar, ook onderdeel van content creation.
Nieuw onderzoek t.b.v. overheidsinstellingen met als basisvraag: “Hoe zoeken mensen informatie en hoe kan de bibliotheek daar behulpzaam bij zijn.”
Eerst onderzoek – information searches that solves problems - naar wat mensen nodig hebben, of waarmee ze geconfronteerd worden. Ook de positie van een aantal instituties waaronder bibliotheken werd onderzocht. In tegenstelling tot ouder onderzocht, waaruit kwam dat jongeren dachten dat bibliotheken zouden uitsterven, wordt nu door jong-volwassen in grote meerderheid bibliotheken bezocht. Ze hebben dus de nieuwe activiteiten van de OB’s opgemerkt. En vervolgens schetst hij een profiel van de gerelateerde activiteiten van de bibliotheekbezoeker: heeft meestal ook breedband etc..
Oplossingen worden gezocht in eerste instantie op Internet, dan pas bij Professionals, en helemaal achteraan wordt bibliotheek genoemd. Maar dan nog werd onder jongvolwassenen in 21% van de gevallen bij bibliotheken een antwoord gezocht: bij bibliotheekmedewerkers en door gebruik te maken van aangeboden technologie.
The survey results challenge the assumption that libraries are losing relevance in the internet age. Libraries drew visits by more than half of Americans (53%) in the past year for all kinds of purposes, not just the problems mentioned in this survey. And it was the young adults in tech-loving Generation Y (age 18-30) who led the pack. Compared to their elders, Gen Y members were the most likely to use libraries for problem-solving information and in general patronage for any purpose.

Furthermore, it is young adults who are the most likely to say they will use libraries in the future when they encounter problems: 40% of Gen Y said they would do that, compared with 20% of those above age 30 who say they would go to a library.

Conclusies: Marktaandeel van bibliotheken is niet slecht. Awareness is een belangrijk gegeven. Het is belangrijk dat je als bibliotheek mensen hebt die voor je spreken, dat is belangrijk in deze user-generated age. De niet-gebruikers zijn met name degene die niet in de eerste plaats aan de bibliotheek denken.. Sociale netwerken is de wereld van nu: dat is de basis van het zoeken naar oplossingen.

In een ongelofelijk tempo joeg Rainie een record aantal woorden door de zaal. Als uitsmijter verhaalde hij hoe een eerdere toehoorster tegen hem zei dat hij wellicht een goede tweede carrière zou kunnen maken als voorlezer van bijsluiters.

Geen opmerkingen: