1 apr 2008

Tijdschriften Linken

Wederom druk in de weer met onze tijdschriftenlijst. Die houd ik handmatig ben, met alle links naar de online tijdschriften (we hebben nog maar 1 papieren abonnement). Wel een gedoe. Want ik moet het minstens ieder jaar wijzigen i.v.m. JSTOR moving wall. Dan zijn al mijn begin- en eindjaren weer anders. Om nog maar te zwijgen van alle overstapjes van tijdschriften naar andere uitgevers, fusies of naamswijzigingen: [Molecular Ecology Notes heeft zijn naam gewijzigd in Molecular Ecology Resources: wie verzint nou zoiets!].
En ondertussen krijg ik ook telkens opmerkingen over de FULL TEXT –KNOP, DIE NIET BIJ ALLE ARTIKELEN IN Web of Science staat, en helaas ook niet bij alle artikelen waar wij toch echt wel bij kunnen.
Er bestaat iets wat genoemd wordt: ‘Thomson Scientific Links’ waarmee je links kunt laten aanbrengen tussen records in Web of Science en jouw eigen full text abonnementen.
Daartoe maak je een excel-bestand van de tijdschriften die zij kunnen linken en stuurt dat in een e-mail naar Thomson.
Dat is buitengewoon onhandig: je kunt niet zien wat er al gelinkt staat, het verandert iedere keer, en niet alles komt goed door.

Tijd dus zou je denken voor een linksolver. Een tijdje terug las ik bij Deeboeks dat zij erg tevreden is over haar keuze voor de OVID linksolver. Naar aanleiding daarvan had ik al eens contact gezocht met OVID, maar dat is blijven steken op de belofte dat ze mij informatie zouden toesturen (Nooit meer wat gehoord).
Even terug. Wat is een linksolver?
Onder het lemma Open URL staat dat in Wikipedia beschreven:
“OpenURL was originated by Herbert van de Sompel, a librarian at the University of Ghent. His link-server software, SFX, was purchased by the library automation company Ex Libris which popularized OpenURL in the information industry. Many other companies now market link server systems, including Openly Informatics (1Cate — acquired by OCLC in 2006; rebranded as WorldCat Link Manager in 2007), Swets (SwetsWise Linker), Serials Solutions 360 Link(formerly known as Article Linker), Innovative Interfaces, Inc. (WebBridge), EBSCO (LinkSource), Ovid (LinkSolver), SirsiDynix (Resolver), Fretwell-Downing (OL2), TDNet (TOUR), Bowker (Ulrichs Resource Linker) and Infor (Vlink).”
Zo, dat zijn er nogal wat!

En daar staat ook TDNet bij. TDNet, daar heb ik net een mailtje over gekregen van Surfdiensten. Die geven in een pilot, samen met TDNet een database uit, vrij toegankelijk op het web, met daarin een link naar alle full text in alle licenties.
Ziet er wel grappig uit, maar wij zijn geen universiteit en doen niet mee aan al die big deals met de uitgevers, dus wij hebben maar een klein beetje toegang.
Na Washington ga ik me hier toch eens in verdiepen: misschien is WorldCat Link Manager iets?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo Marianne,

Ik denk dat we volgende week in Washington over dit onderwerp verder moeten praten. Gisteren was er bv een interessante dag bij Surfdiensten....

groet

Ronald

Marianne van der Heijden zei

Hoi Ronald,
Als je een goede suggestie hebt hou ik me aanbevolen. See you in DC!